Hamskifte

Av og til er det godt å skifta ham

Kvifor brukar kvinner bukser?

Jente i jeansTradisjonelt sett så har kvinner brukt skjørt og kjolar, med enkelte situasjonsbestemte unntak i meir moderne tid. Enkelte kvinner tok etter kvart risikoen med å gå i bukser til vanleg òg, sjølv om dei vart sett stygt etter på grunn av det. Først mot slutten av 60-talet (etter det eg har lest) vart det vanleg — og godteke — å sjå kvinner i bukser. No for tida er det nesten omvendt: Du ser som oftast damene i bukser, sjeldnare i skjørt. Kvifor er det slik, at dei bytta ut eit behageleg plagg som skjørt med bukser?

Mykje kan nok seiast om akkurat det, og mykje har blitt sagt, men dei to viktigaste grunnane er nok enkle:

 1. Dei kan
 2. Dei har lyst

Trengst det meir forklaring enn det? Og trengst det betre grunnar? For nokre tiår sidan var det sikkert råd å høyra fleire mishagsytringar mot at kvinner skulle ikle seg eit slikt herreplagg, men i dag er det ingen som løftar eit augebryn. Faktisk treng det ikkje alltid vera naudsynt med plagg sydd med snitt tilpassa den kvinnelege figuren heller: Det er heilt i orden at kvinner kjøper klede til seg sjølve i herreavdelingen.

Dette er noko som bringer meg over til neste tema: Bukser er kanskje meir behagelege for kvinner enn menn¹, så kvifor er det så få menn som brukar skjørt? Me høyrer jo sjølvsagt innvendingar, men har desse noko betre fundament enn dei innvendingane me vil le av i dag om dei hadde blitt brukt om kvinner i bukser? Eller er det berre tåpelege fordommar?

Ei innvending som ikkje er så uvanleg er at skjørt er feminint, eller at menn ikkje vil kle seg som kvinner. (Eller at kvinner ikkje vil at menn skal ha på seg skjørt av same grunnar.) Dette held ikkje vatn. Kvinner i bukser skulle i følgje same tankegang vore maskuline/kle seg som menn, men det er jo langt frå sanninga. Det finst tvert om mange feminine bukser, og kvinner i bukser er like tiltrekkande og feminine som sine søstre i skjørt. Og tilsvarande for menn — det finst maskuline skjørt, der kilt nok er det mest kjende her, og menn i t.d. kilt er ikkje utan vidare særleg feminine…

Andre spekulerer i om denne motviljen skuldast at menn er lite trygge på sin eigen seksualitet, eller om kvinner føler seg «trua» på sitt område. Eg veit ikkje eg, men det er i alle fall fleire menn som går og vil gå i skjørt og elles vera frie til å gjera det dei vil. Motemessig. Og det er fleire som vil ha fleire menn i skjørt no.

¹ Kvifor skulle bukser vera meir behagelege for kvinner enn menn? Fordi menn har meir mellom beina enn kvinner. Av og til har denne ekstrapakken litt dårleg plass…

4 comments

4 Comments so far

 1. Becca September 2nd, 2006 21:50

  Tror nok at jenter/kvinner velger å bruke bukser mest av praktiske årsaker. Det er f.eks varmere om viteren (fy som det kan trekke og sno oppunder et skjørt) man trenger ikke å tenke på å sitte «fint», ingen problemer å gå i trapper (langt skjørt kan være kranglete da) eller feks når man skal klatre over noe.. For ikke å snakke om sykkling! Har 100 eksempler på hvorfor det er lettere og mer praktisk med bukse.
  MEN, har ingen ting mot menn i skjørt. For all del, kan være veldig fint. Men at det er dårlig plass til diverse kroppsdeler; vel det gjelder å finne bukse med rett passform og ikke minst riktig snitt og str..

 2. Sexy Sadie September 3rd, 2006 11:33

  Jeg bruker ikke skjørt fordi jeg ikke eier noe.

 3. Odd Inge May 9th, 2009 15:16

  Ja, vet ikke jeg, men jeg bruker skjørt så ofte jeg kan, og det går ganske greit. Det er imidlertid sååååååååååå…. mange som stirrer på meg, men det gjør ingen ting.

  Jeg bruker det overalt. på kjøpesenter, kafeer, restauranter, hos doktoren, på reise, på konserter, på foredrag etc. Jeg skal bruke det på 17 mai og.

  Hvis vi skal få flere til å bruke det, så må vi som kan og våger bruke det året rundt.

  Jeg har også fått laget meg høye motestøvletter og bruker mørk gjennomsiktig strømpebukse. Veldig bra. Det er fortsatt ting jeg mangler, som en fin skulderveske. Så skal jeg snart få meg miniskjørt. Det blir kjempebra og jeg kommer til å passe det helt utmerket. Kunne tenkt meg et bredt belte med stor flott spenne og. Så kunne jeg tenkt meg litt elegant ansiktsmaling(veldig lite, ikke noe overdrevet)

  Nå må dere menn ikke være så pysete. Få på dere skjørtet og vis dere i det offentlige bilde.

  Ha en vidunderlig dag
  Odd Inge.

 4. Odd Inge September 22nd, 2009 8:00

  Hei!
  Her er siste nytt om meg og skjørt
  Jeg har mange forskjellige skjørt, kjoler og topper, jakker, gensere. Jeg bruker forskjellige strømpebukser. Jeg har håndlaget veske i ekte skinn, og det samme med høge støvletter. Ikke minst, alt dette bruker jeg veldig ofte, og i det daglige, om det er på restaurant, reise, eller i byggvareforretningen.
  Følg linken: http://www.karmsundavis.no/nyhet.cfm?nyhetid=1552
  Håper at flere vil gjøre det samme. Større mangfold og bedre utvalg for menn i butikkene, på sikt.

  Ha en vidunderlig dag.
  Odd Inge.