Hamskifte

Av og til er det godt å skifta ham

Last ned avansert Canon-kamera

Utsikt frå stranda ut mot havet
Det var reint tilfeldig at eg fekk veta at eg kunne få eit avansert kamera av merket Canon – gratis. Eg skulle nemleg kunna få eit kamera med svært raske lukkartider, ISO-verdiar, lagre i RAW-format, alt det som avanserte Canon-kamera har. Det er ein artikkel i Wired, om korleis ein kan gjera Canon-kameraet om til ei kraftpakke, som fortalde meg dette, og grunnen er at mange kamera frå Canon, enkle som avanserte, brukar same chipen. Det er kun programvaren som er ulik. (Vel, reint bortsett frå fysiske forskjellar mellom kompaktkamera og speilreflekskamera då …) Så ved hjelp av Canon Hacker’s Development Kit (CHDK) går det an å laga ny programvare for å utnytta kameraet til fulle.

Eller leggja vekt på bestemte ting. Det finst fleire ulike versjonar av programvare laga med hjelp av CHDK, som legg vekt på ulike ting. Eg for min del skal ikkje påstå eg er nokon ekspert eller legg vekt på bestemte ting – eg var berre nyfiken nok til å ville prøva, og lasta ned Allbest-versjonen og installerte den.

Og jammen var det mange nye valg som dukka opp i den nye menyen. Eg anar knapt kva det er, alt i hop, så det må bli masse prøving (og feiling) for å finna ut av dette. Men eg fann ut korleis eg kan ta bilete i RAW-format. Var litt spent på å prøva det, sidan det skulle gi stor kontroll ved diverse justeringar av biletet i etterkant. Men, her har eg eit lite problem for tida: Eg må finna ut kva program eller plugin til Photoshop (Windows) som greier å opna og la meg redigere dei .crw-filene eg får frå kameraet…

Er det nokre som har tips? 😉

5 comments

5 Comments so far

 1. gjermund2k April 27th, 2008 0:12

  pÃ¥ http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html finner du oppdateringer på raw-formatene til alle forskjellige kameraer så de skal fungere i photoshop. lykke til altså.

 2. Monica April 27th, 2008 2:28

  Takk skal du ha – får ikkje lasta ned nett no (pga vedlikehald) men det skal testast ut så raskt eg kan. 🙂

 3. Odin / Velmont May 5th, 2008 15:35

  http://gimp.org med dcraw. 🙂

 4. Monica May 5th, 2008 19:01

  Det kan jo òg vera eit alternativ. Sjølv på Windows, tenkjer eg 😉

 5. bza May 12th, 2008 13:41

  GIMP i kombinasjon med ufraw fungerer også fint. Gratis og praktisk.